Webinar door dr. Marleen Finoulst en em. prof. dr. Patrik Vankrunkelsven.
November 2023

In de voorbije jaren nam het aantal kinderen met genderdysforie sterk toe. Nogal wat kinderen met genderdysforie krijgen puberteitsremmers voorgeschreven. Steeds meer landen worden terughoudend over het gebruik van puberteitsremmers voor kinderen, te meer omdat er vragen rijzen over de veiligheid van deze middelen op lange termijn.

95 % van de jongeren die met puberteitsremmers starten, maken ook de oversteek naar het andere geslacht. Puberteitsremmers blokkeren de puberteit. Tijdens de puberteit verandert het denken en voelen, men wordt verliefd … Door de puberteit niet toe te laten, kan deze genderdysforie niet evolueren naar een normale genderbewustzijn.

Besluit van dr. Vankrunkselven:

  • Men moet afwegen of de voordelen opwegen tegenover de nadelen.
  • Bij het aanbieden van zorg moet er een goede exploratie zijn van de genderdysforie maar ook van de familiale context en andere psychische, psychiatrische of andere aandoeningen.
  • We moeten de genderfluïde gevoelens de tijd en ruimte geven om een nieuw evenwicht te vinden. Bij drie op de vier gevallen verdwijnt de genderdysforie spontaan en is er geen interventie nodig.
  • Het gebruik van puberteitsremmers is in een experimentele fase en zou beter onderbouwd moeten worden.
  • Genderdysforie op latere leeftijd zou men best behandelen onafhankelijk van de genderkliniek.

Je kan de opname herbekijken via deze link, https://www.upckuleuven.be/nl/agenda/genderdysforie-en-puberteitsremmers. Bovenaan deze pagina vind je de knop ‘BEKIJK DE OPNAME’.

Translate >