KN Redactie, 8 juni 2017

image

(Foto: Rain0975 ccby flickr.com)

Bezuinigingen door de Britse overheid op voorlichting en anticonceptie hebben volgens onderzoek geleid tot een opmerkelijke daling van het aantal tienerzwangerschappen.

Het aantal tienerzwangerschappen is zelfs gedaald tot het laagste niveau sinds 1969, meldt de Catholic Herald op basis van het onderzoek. Dat is volgens de krant slechts het zoveelste onderzoek dat aantoont dat het overheidsbeleid rond seksuele voorlichting en anticonceptie averechts werkt.

Eenzame tienermoeders

Sinds de jaren zeventig is het idee gemeengoed geworden dat het aantal tienerzwangerschappen gereduceerd wordt door meer voorlichting op scholen en gemakkelijkere toegang tot anticonceptie.

Het jongste onderzoek toont aan dat precies het tegenovergestelde gebeurde: het aantal ongewenste zwangerschappen nam toe en daarmee ook het aantal abortussen en eenzame tienermoeders.

Drastische daling

Onderzoekers David Paton (Nottingham University Business School) en Liam Wright (University of Sheffield) ontdekten dat het aantal tienerzwangerschappen het meest drastisch daalden in de gebieden waar vanwege de economische crisis het hardst was bezuinigd op preventie van tienerzwangerschappen.

Contraproductief

Zij schrijven dat de bezuinigingsmaatregelen niet zo slecht hebben uitgepakt als gevreesd en dat “investeren in projecten op het gebied van tienerzwangerschap zelfs contraproductief is”.

“Simpel gezegd: anticonceptie verkleint het risico op zwangerschap voor seksuele handelingen die hoe dan ook zouden hebben plaatsgevonden, maar kan het risico verhogen onder tieners die door toegang tot anticonceptie worden aangezet aan seks te beginnen of vaker seks te hebben.”

Andere verklaringen gezocht

De onderzoekers waren zo verrast door wat ze ontdekten, dat zij op zoek gingen naar andere mogelijke verklaringen.

Zij vergeleken de cijfers van 149 lokale autoriteiten tussen 2009 en 2014 en ontdekten een daling van het aantal tienerzwangerschappen van 42,6 % tussen 2008 en 2013, waarmee het laagste aantal tienerzwangerschappen sinds 1969 werd bereikt. In 2014 daalde het aantal met nog eens 10 %.

Tegenovergesteld resultaat

In 1999 behoorde Groot-Brittannië in Europa tot de koplopers wat tienerzwangerschappen betreft, ondanks dertig jaar seksuele voorlichting en anticonceptie.

Daarop trok de overheid miljoenen euro’s extra uit voor voorlichting en anticonceptie, maar met tegenovergesteld resultaat, zoals opnieuw blijkt. Ook eerdere onderzoeken toonden aan dat de overheidsbemoeienis geen zichtbaar effect had.

Toen als gevolg van de crisis drastisch op voorlichting en anticonceptie werd bezuinigd, waren de doemscenario’s over toegenomen tienerzwangerschappen niet uitgekomen. In het tegendeel er was een lichte daling. (Bron>>)

COMMENTAAR

Met haar nieuwe campagne wil Sensoa 5 seksmythes doorbreken. Eén ervan is ‘Beginnen we steeds vroeger aan seks? En betekent vroege voorlichting ook echt een vroege start? Volgens Sensoa niet. Goede seksuele en relationele vorming zorgt eerder voor uitstel.’ Zij beweren immers dat het aantal tienerzwangerschappen afneemt.

Bezuinigingen door de Britse overheid op voorlichting en anticonceptie hebben volgens onderzoek geleid tot een opmerkelijke daling van het aantal tienerzwangerschappen. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Economics. Het risico verhoogt op zwangerschap onder tieners die door toegang tot anticonceptie worden aangezet aan seks te beginnen of vaker seks te hebben.

We zien dat het onderzoek van Catholic Herald en dat van Sensoa elkaar tegenspreken. Sensoa beweert dat de tienerzwangerschappen de laatste jaren afnemen door vroege voorlichting. Maar het aantal tienerabortussen wordt niet in rekening gebracht. Dat kan ook niet want ze worden sinds 2012 niet meer geregistreerd.

Chantal Kortmann neemt in haar onderzoek wel het aantal tienerabortussen mee. Haar onderzoek gebruikt de cijfers tot 2008, tot zolang de abortussen werden geregistreerd. “Globaal bekeken ligt de abortusratio bij tieners zeer hoog, concludeert Kortmann, met een op de twee tienerzwangerschappen in België. “Er is een stijgende trend: van 28 procent bij het begin van de abortusregistratie naar 48,3 procent in 2007. Je kan dus besluiten dat ondanks de preventiecampagnes almaar meer tieners ongepland zwanger worden maar dat het steeds minder aanvaard wordt een tienermoeder te zijn.” (Bron >>)

Translate >