20 november 2023, Comité Bezorgde Ouders

Child Focus trekt op 17 november 2023 aan de alarmbel omdat grensoverschrijdende ‘sexting en exposing’ het laatste jaar enorm is toegenomenOnder 16 jaar is sexting verboden volgens de Belgische strafwet. Sensoa moet ophouden kinderen onder 16 jaar te leren op een niet risicovolle manier aan sexting te doen in hun lesprogramma’s. Dan zal automatisch grensoverschrijdende sexting afnemen.

In 2022 opende Child Focus in totaal 151 dossiers van grensoverschrijdende sexting, de uitwisseling onder druk of zonder toestemming van seksueel getinte berichten of beelden via digitale media.’ Hierbij gebruiken ze het tragische verhaal van de 15-jarige Glenn. ‘Glenn stapte meer dan zes jaar geleden uit het leven nadat een naaktfoto van hem ongewild werd rondgestuurd op sociale media..’ Met de campagne ‘Bel Glenn’ roept Child Focus jongeren op om naaktfoto’s die voor iemand persoonlijk bedoeld zijn niet door te sturen (Bron>>).

Hoe komt het dat grensoverschrijdende sexting toeneemt bij jongeren? Sensoa, het zogenaamde expertisecentrum voor seksuele gezondheid, normaliseert sexting met wederzijdse toestemming in haar lesprogramma’s.

‘Naaktfoto’s, filmpjes van jezelf naar iemand anders versturen, videochatten waarbij iemand meekijkt naar seksuele handelingen die je uitvoert voor de camera,’ hoort volgens SENSOA bij de seksuele ontwikkeling. Men mag jongeren boven de 12 jaar hier niet van weerhouden als het met wederzijdse toestemming gebeurt en met een gelijkwaardige partner op vlak van leeftijd, kracht en intelligentie (Bron>>). Sexting kan hen helpen om hun seksuele voorkeuren te leren kennen, ‘val ik op een jongen of meisje’ (Bron>>).

Bij de leerdoelen voor 12-jarigen lezen we: ‘Jongeren weten dat sexting leuk kan zijn, als dat in onderlinge overeenstemming en vertrouwen gebeurt.’ ‘Jongeren weten hoe ze de risico’s van sexting zoveel mogelijk kunnen beperken, en bij wie ze hulp kunnen zoeken als er iets misloopt’ (Bron>>). Dus Sensoa promoot iets als leuks terwijl ze weten dat er risico’s aan verbonden zijn. Zij geven informatie aan de jongeren hoe ze kunnen voorkomen dat sexting uit de hand loopt.

Sexting is nochtans wettelijk verboden onder de 16 jaar krachtens artikel 417/16 van het Belgisch strafwetboek omdat een kind van die leeftijdsgroep niet geacht wordt toestemming te kunnen geven voor de verspreiding van seksuele inhoud (Bron>>). Deze wettelijke bepaling speelt voor Sensoa blijkbaar geen rol want vanaf de leeftijd van 9 jaar wordt het thema bijgebracht, vanaf 12 uitvoerig besproken en vanaf 14 jaar toegestaan door Sensoa. ‘Als jullie beelden uitwisselen met onderlinge toestemming en jullie zijn ongeveer even oud dan hoef je je niet veel zorgen te maken (al mag het strafrechtelijk niet)’ (Bron>>).

In het beleidsplan van Sensoa voor 2020-2026 staat: ‘We pleiten voor een hervorming van het seksueel strafrecht. Sensoa zet in op de aanpassing van de wet op de seksuele meerderjarigheid en het decriminaliseren van consensuele sexting (met wederzijdse toestemming) onder jongeren’ (Bron>>). Nu wil Sensoa de seksuele meerderjarigheid naar 14 jaar brengen en ook de toestemming tot consensuele sexting, ook al zegt de strafwet dat een persoon jonger dan 16 jaar niet geacht wordt toestemming te kunnen geven voor de verspreiding van seksuele inhoud. Werkt dit niet grensoverschrijdende sexting in de hand? Ook grooming (online kinderlokken) en cyberpesten zijn mogelijke gevolgen. We zien ook dat kinderen twee maal zo vlug de naaktfoto’s doorsturen dan jongeren (Bron>>).

‘Child Focus roept beleidsmakers op om samen te werken en een samenleving te bouwen zonder seksueel kindermisbruik, zowel offline als online, via sterke wetten, preventie en ondersteuning van slachtoffers.’

Onder 16 jaar moet men sexting blijven verbieden, zoals de Belgische strafwet dit oplegt. Sensoa moet ophouden kinderen onder 16 jaar te leren op een niet risicovolle manier aan sexting te doen in hun lesprogramma’s. Dat is de beste preventie, anders is het dweilen met de kraan open.

Translate >