Mijn zoon is 10 jaar en zit in het 5e leerjaar. Vorige week kreeg ik een mail van de school dat er een ongepaste foto van een broer van een leerling uit het 5e leerjaar rondging via Snapchat. In het licht van de recente gebeurtenissen, expliciete video’s en foto’s van BV’s die rondgingen, lijkt het me niet echt toevallig dat de kinderen nu met dat soort zaken bezig zijn.

Zij keken in de klas ook naar een fragment van Karrewiet (nieuws voor kinderen) dat sexting en het doorsturen van expliciete beelden besprak. In het fragment zeggen zij dat het oké is om zulke (ik citeer ‘sexy’) foto’s te nemen en door te sturen naar een vriendje/vriendinnetje ALS je goede afspraken gemaakt heb. Ook worden de kinderen na het filmpje doorgestuurd naar awel.be en dokter Bea (voor kinderen tussen 9 en 12 jaar). Hier vinden zij heel veel (veel te veel) info over seksualiteit. Nogmaals: deze kinderen zijn 10 jaar of jonger.

Ik raad alle ouders aan om zélf eens te gaan kijken welke info ter beschikking van onze kinderen wordt gesteld! Ouders/leraren/opvoeders zouden de kinderen moeten duidelijk maken dat sexting juist niet oké is. Willen wij onze kinderen niet leren respect te hebben voor hun lichaam en dat van een ander?

Waarom wordt het aanvaard dat kinderen jonger dan 12 jaar een smartphone hebben? Sociale media? Zij liegen zelfs over hun leeftijd om een account aan te maken. Waar zijn de ouders van die kinderen? Waarom krijgen ze zoveel vrijheid op een platform dat erg gevaarlijk kan zijn voor zo’n jonge kinderen?

Persoonlijk probeer ik mijn eigen kinderen te beschermen tegen zulke invloeden. Schermtijd wordt erg beperkt en gecontroleerd, een smartphone of gsm hebben zij niet, sociale media al helemaal niet! Maar welk effect hebben mijn inspanningen als zelfs de school niet gespaard blijft van zulke toestanden?

Een bezorgde ouder.

Translate >