11 augustus 2018 – Door Pieter Van Berkel

Met een nieuw decreet wil de Hongaarse regering de richting genderstudies schrappen aan de Hongaarse universiteiten. De richting zou de leerlingen geen nuttige vaardigheden voor de arbeidsmarkt aanleren, geen nuttig doel dienen en gebaseerd zijn op ideologie in plaats van wetenschap.

Wie binnenkort een diploma voor de richting genderstudies wil behalen in Hongarije, is eraan voor de moeite. Volgens Bence Rétvari (Fidesz), staatssecretaris van het Ministerie van Personeelszaken (EMMI) moeten universitaire diploma’s gebaseerd moeten zijn op een wetenschappelijke basis. Volgens hem worden genderstudies, beter als ideologie dan als wetenschap bestempeld. Bijgevolg zou de richting ongeschikt zijn voor onderwijs op universitair niveau.

“Geen economische reden voor genderstudies”

Ook zou er geen vraag zijn naar afgestudeerden van de richting op de Hongaarse arbeidsmarkt. “Er is geen economische reden voor studies zoals deze”, aldus een woordvoerder van de Hongaarse regering. Ook biedt de richting volgens hem de studenten geen “vaardigheden die gemakkelijk en direct op de arbeidsmarkt kunnen worden ingeschakeld”.

Uiteindelijk heeft het regeringsdecreet slechts betrekking op twee Hongaarse universiteiten: De Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest (ELTE) en de Central European University (CEU) van George Soros. Beide universiteiten hebben respectievelijk 11 en twee studenten die aan het programma begonnen en het zijn de enige instellingen die de richting aanbieden. Dus er zijn weinig mensen die door het besluit worden getroffen.

Volgens de regeringswoordvoerder zijn richtingen met dergelijke lage studentenaantallen onhoudbaar. Ook “nemen zij waardevolle middelen van andere programma’s weg” en “verslechteren zij zo de economische  stabiliteit van universiteiten”.

Verspillende luxe

Het is al langer bekend dat Hongaarse regering de richting liever kwijt dan rijk is. Vorig jaar zei Lörinc Nacsa aan de jongerenafdeling van de christendemocratische KDNP – een coalitiepartner van Fidesz van premier Viktor Orbán – nog dat de richting genderstudies een verspillende luxe en contraproductief is.

“We moeten het bewustzijn vergroten dat deze programma’s niets doen om onze natie op te krikken. In feite zijn ze de op waarden gerichte manier van denken aan het vernietigen die nog steeds aanwezig is in de landen van Midden-Europa”, aldus Nacsa.

 

Translate >